Smażalnia Okoń, Zielony Grąd k. Pasłęka przy trasie E7 55 248 14 21 Zapraszamy codziennie od 8:00 do 22:00

Smażalnia Okoń, Zielony Grąd k. Pasłęka przy trasie E7

55 248 14 21

Zapraszamy codziennie od 8:00 do 22:00

Galerie

Kontakt

Smażalnia Okoń, Zielony Grąd 
k. Pasłęka przy trasie E7 
tel. 55 248 14 21

e-mail: smazalniaokon@gmail.com
www.smazalnia-okon.pl 
Zapraszamy codziennie od 
800 do 2200

TROCHĘ O RYBKACH

Karaś
Znana i lubiana słodkowodna ryba zamieszkująca jeziora, rzeki i stawy. Jej mięso posiada wielu zwolenników, bywa jednak niedoceniane ze względu na mulisty posmak. Rozwiązaniem tego problemu jest odpowiednie przyrządzenie ryby. Godzinna kąpiel w mleku usunie zapach mułu oraz sprawi, że mięso karasia będzie delikatne i smaczne.

Sandacz
Białe, chude mięso sandacza odznacza się bardzo delikatnym smakiem. Przyrządzane na wiele sposobów, w towarzystwie ziół i warzyw, zadowoli najbardziej wybredne podniebienia, a także przypadnie do gustu osobom, które nie są smakoszami ryb.

Kargulena
Na polskie stoły kargulena przybyła aż z okolic... Antarktydy! Jej twarde, białe mięso pozbawione ości to prawdziwy rarytas. Smaczna i zdrowa ryba morska może być przyrządzana jako danie główne lub dodawana do sałatek. Jeszcze niedawno mało znana, dziś coraz częściej pojawia się w naszym menu. Zajadają się nią nawet rybni sceptycy.

Halibut
Bliski kuzyn flądry, zamieszkujący głębiny oceanów, to nie tylko pyszny kąsek, lecz również bogate źródło witaminy A. Jego białe, tłuste mięso uchodzi za jedno z najzdrowszych. Soczyste, delikatne i smaczne, znakomicie nadaje się do duszenia, pieczenia a także grillowania.

Pstrąg 
Ideał! Pieczony w całości, faszerowany, grillowany, wędzony lub panierowany – w każdej postaci pstrąg jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Spokrewniony z łososiem, doceniany przez najznamienitszych smakoszy, zachwyca delikatnym smakiem, który znakomicie komponuje się z wyrazistymi ziołami i przyprawami.

Okoń 
Zdaniem wielu jedna z najlepszych ryb słodkowodnych, bardzo ceniona na rynku. Jego europejska odmiana posiada białe, chude i słodkawe mięso, najczęściej spożywane w postaci pieczonych lub panierowanych filetów. Ryba ta posiada mniej niż 1% tłuszczu, a jej właściwości prozdrowotne zdaniem dietetyków i konsumentów są bezsporne. Przyrządzając okonia, zaleca się umiar w stosowaniu przypraw i ziół, by nie przyćmiły charakterystycznego smaku ryby.

Panga 
Panga (in. sum rekini) to ryba, o której krążą legendy, niekoniecznie pozytywnej treści. Należy jednak oddzielić fakty od mitów czy też ogólników i jasno stwierdzić, że panga pandze nierówna, oraz że w istocie jest to smaczna i wartościowa ryba. Nie mówimy tu oczywiście o taniej, hodowlanej odmianie z Wietnamu, lecz o wolno żyjącym sumie rekinim, który zawiera moc witamin z grupy B, a także fosfor i potas. Posiada również niezaprzeczalne walory smakowe. Delikatne mięso pangi szczególnie smakuje dzieciom i osobom, które nie przepadają za rybami.

Dorsz
Popularna ryba atlantycka od lat króluje na polskich stołach i trudno się temu dziwić, bowiem nie brakuje jej ani wartości odżywczych ani walorów smakowych. Kruche, białe mięso dorsza świetnie smakuje zarówno pieczone, jak i smażone czy grillowane. Stanowi ponadto cenne źródło witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów!

Lin
Wśród ryb słodkowodnych lin wyróżnia się charakterystycznym „mulistym” smakiem i zapachem, który całkowicie znika przy odpowiednim zamarynowaniu w cebuli lub mleku z pieprzem. Jego mięso jest ościste lecz delikatne, smaczne i średnio tłuste. Idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia i wędzenia.

Flądra
Rodzima flądra bałtycka to jedna z najpopularniejszych ryb na stołach Polaków. Jej płaską sylwetkę nie sposób pomylić z innymi. Białe, chude i delikatne mięso odznacza się niską kalorycznością i znakomicie smakuje zarówno w formie smażonej, jak również pieczonej czy wędzonej. Jedząc flądrę, nie zapomnij doprawić ją odrobiną soku z cytryny!

Sola
Atlantycka kuzynka flądry nieco przypomina ją z wyglądu i bardzo często gości w kuchni europejskiej. Przez wielu uważana za ekskluzywną, sola zachwyca smakoszy bardzo delikatnym, chudym mięsem, która świetnie komponuje się tymiankiem, bazylią, imbirem i innymi wyrazistymi przyprawami. Doskonała do smażenia i pieczenia. Podawana zawsze w towarzystwie soku z cytryny.

Łosoś
Nazywany rybą królewską łosoś, nie bez powodu dzierży koronę, bowiem łączy wspaniały smak z właściwościami prozdrowotnymi. Kuszące, pomarańczowo­różowe mięso łososia, o charakterystycznym smaku, podawane jest w formie smażonej, pieczonej, duszonej oraz wędzonej. Stanowi świetny dodatek do sałatek, doskonale komponuje się z sosami i nie potrzebuje wielu przypraw. Te tłuste ryby są ponadto prawdziwymi bombami witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na nasz wzrok, skórę i kości, koją nerwy oraz zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Spożywanie łososia jest zalecane również cukrzykom. Dla zdrowia i urody – jedzmy łososia, ile się da!

Szczupak
Szczupak to słynny drapieżnik jezior i rzek, lecz poskromiony na talerzu, z łobuziaka zmienia się w prawdziwy rarytas. Z uwagi na środowisko naturalne, może mieć delikatny posmak mułu, jednak problem ten z powodzeniem rozwiąże kilkugodzinne leżakowanie w soli. Wszystkim smakoszom ryb polecamy smażonego lub pieczonego szczupaka. Ryba ta świetnie nadaje się również do faszerowania.

Węgorz
Węgorz zelektryzuje Wasze menu! Nawet jeśli to węgorz europejski, który z elektrycznym nie ma nic wspólnego. Białe, dość tłuste ale delikatne i niemal bezościste mięso smakuje tak samo dobrze w formie smażonej, pieczonej czy grillowanej. Świetnie nadaje się również do wędzenia i faszerowania.

Udostępnij na Google+
Projekt i realizacja © 2016 Agencja Reklamowa idealmedia.pl - Profesjonalny system CMS, studio graficzne, portale internetowe. Materiały zawarte na stronie chronione są prawem.
stat4u